Lieliskā un ilgi gaidītā ziņa ir, ka bērzi ir sākuši sulot. Cietā, aukstā zeme lēnām sāk atkust un arī koki sāk gatavoties pavasarim pēc garās ziemas pārdzīvošanas. Bērzi savāc un uzglabā barības vielas visā vasaras garumā. Atnākot agram pavasarim, šīs barības vielas pārvietojas pa visu stumbru līdz pat saknēm. Tas notiek tad, kad sniegs ir nokusis un āra temperatūra ir pāris grādus virs nulles. Pēdējās 4 nedēļas, pirms koks sāk lapot, tas pārtrauc dot sulu.

Bērzu sula ir viegli salda, sīrupveida, kas satur fruktozi, glikozi, ksilitolu, kā arī augļskābes, aminoskābes, C vitamīnu, kāliju, kalciju, fosforu, magniju, mangānu, cinku, sodu un dzelzi. Sula ir ne tikai garšīga, bet arī absolūti dabiska, vietēja un sezonāla, gluži kā “Slow Food” galvenā mantra.

Es esmu priviliģēts būt par sargu 5 skaistiem, staltiem un apbalvojumus guvušiem bērziem, kas aug manā dārzā. Vienā no šiem kokiem ir iedzīta tapa un pa to pavisam lēni pil kristāltīrs šķidrums tieši spainī. Tas ir brīnišķīgs skats un ir diezgan iedvesmojoši domāt, ka katru dienu, koks mums atdot 1,5 litrus šī dievišķā nektāra.

Visu šo pārāk īso sezonu man būs liels prieks pasniegt saviem viesiem bērza sulu kā aperitīvu pirms maltītes.

Mārtiņš Rītiņš
Restorāna Vincents šefpavārs