Koko un meža pīles.

Es dodos medīt. Gan zvejniekiem, gan medniekiem ir savi medību stāsti, man ir savējais. Un tas ir patiess.

Jūs jau zināt, ka man ir skaista un pašpārliecināta itāļu spinones šķirnes kucīte Koko. Viņa no galvas līdz pat mūžīgi kustīgajam astes galiņam ir putnu suns. Kaut kur pa vidu viņai ir iebūvēts modinātājpulkstenis, kas uzstādīts uz otrās augusta sestdienas plkst.16:00. Katru gadu viens un tas pats laiks, jo tieši šajā brīdī sākas meža pīļu medību sezona.

Pagājušo sestdien mans dārznieks dārza aizmugurējā daļā atklāja zem žoga izraktu tuneli, caur kuru Koko bija izbēgusi. Bēgle tika sagūstīta, un tuneli aizbēra ar akmeņiem un zemi. Kad dārznieks pagriezās, lai meklētu Koko, kas visu šo laiku bija vērojusi notiekošo, viņu nekur nevarēja atrast. Tad viņš pamanīja Koko astes galiņu izspraucamies cauri jaunizraktajam tunelim dārza priekšējā daļā, un viņa kā bulta aizdrāzās ezera virzienā, kurā mēdz uzturēties pīles.

Pīļu medības tiek uzskatītas par džentlmeņu sportu, tāpēc mēs ar Koko esam dzimuši, lai medītu. Kad atgriežamies no medībām ar pīlēm uz lencēm, tās tiek noplūktas un pakarinātas. Es gatavoju tās pavisam vienkārši. Uz īsu mirkli tās apdedzinu un apsvilinu Džosper krāsnī 400 grādu lielā karstumā.

Ja jums patīk labi cepta gaļa, tad pīle Jums nederēs. Ja to pārcep un nepasniedz vidēji jēlu, tā ļoti ātri izžūst un pasūtījuma vietā jūs saņemat lielu vilšanos. Mūsu senči zināja kā, izmantojot spārnus, karkasu un iekšas, pagatavot bagātīgu mērci, kas precīzi atbilst Slow Food filozofijai – vietējs, sezonāls un tradicionāls. Īsts ēdiens.

Meža pīles ir mazākas pa mājas radiniecēm, un tādēļ daudz ātrākas un grūtāk nomedāmas. Tāpēc lielāka pīle varētu maksāt tikpat, cik mazais krīklis. Šie ir skaļi putni, un tēviņu un mātīšu balsis atšķiras. Tēviņš skaļi svilpo, bet mātīte dobji pēkšķina.

Lielveikalos meža pīles nav iespējams iegādāties. Tās nobaudīt varat vai nu pie pašiem medniekiem, vai arī pie mums Vincentā. Un baudas mirklis ir īss, jo, atšķirībā no mājas pīlēm, meža pīles pavisam drīz pulcēsies baros, lai dotos uz Ziemeļāfriku pārziemot. Ja nu jums neizdodas tuvākajās dienās veikt rezervāciju, atliks vien gaidīt, kad Koko uznāks vēlme atkal rakt tuneli.

Jūsu,

Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš