Pagājušajā nedēļā es un mans pavārs Reinis piedzīvojām aizraujošāko, izglītojošāko, uzmundrinošāko un piedzīvojumiem bagātāko nedēļu, kādu vien varam atcerēties.

Vágar Farēru salu lidostai ir iespaidīgs lidlauks, tomēr  tā tiek uzskatīta par vienu no pasaules nepieejamākajiem nolaišanās punktiem.

Pēc tam, kad bijām laimīgi piezemējušies, cīnoties ar izsalkumu sagaidījuši bagāžu un laimīgi tikuši cauri muitas zonai,   mūs sagaidīja mūsu draugs un namatēvs Marni Gunnar, vietējais zivju tirgotājs.

18 salas, kuras veido Farēru salu arhipelāgu, atrodas Ziemeļatlantijas Golfa straumes centrā, apmēram 350 km ziemeļrietumos no Skotijas un pusceļā starp Īslandi un Norvēģiju.

Daži no kulinārās pasaules izsmalcinātākajiem produktiem pavisam nesen tika atklāti tieši šeit ,Farēru salās, un tos augsti  novērtējušo pasaules vadošie šefpavāri – tostarp   šī brīža pasaules labākā restorāna El Celler de Can Roca, Spānijā pavāri,  kā arī otrs  pasaules labākais pavārs  Rene Redzepe  no restorāna NOMA, Kopenhāgenā.

Tomēr šie produkti tiek ievākti ļoti ierobežotos daudzumos.  Tas arī ir iemesls,  kāpēc šie dabas dārgumi nonāk tikai  uz salas iedzīvotāju, avantūrisku tūristu vai  izmeklētu restorānu gardēžu galdiem.

Savu augsto uzturvērtību dabas veltes iegūst  lēnās  augšanas dēļ, ko nosaka   skarbie laika apstākļi. Augi paņem visu vērtīgo no stāvajām kalnu nogāzēm,  pirms tos apēd nervozās un izvēlīgās gardēdes aitas.

Apkārtējie jūras ūdeņi ir bagāti ar vēžveidīgajiem, kā arī  Norvēģijas omāriem, lasi un mencu.  Jūras veltes te ir augstākās kvalitātes,  kādu  atrast un iegūt tiecas pasaules Mišelin elites iestādījumi.

Arī mājlopi šajās salās ir unikāli, jo  1200 gadus te auguši izolēti, un daudzas šķirnes nav atrodamas nekur citur pasaulē. Farēru salas jēra gaļa ir labākā, kādu  līdz šim esmu baudījis. Tā drīz parādīsies mūsu ēdienkartē.

Vincents vēlas dalīties ar šiem Farēru salu dārgumiem, jo citādi- sausa runa!  

Tieši ar Vagár VAE lidsabiedrību caur Rīgas lidostu pie mums ir nonākuši pirmie dzīvie langusti, jūras eži, savvaļā augušie laši un menca.

Īstas Ziemeļu kulinārās pērles.

Paldies Marni par viesmīlību un labvēlību!