Tradicionāli jūnijā zemeņu parādīšanās tirgū liecina par vasaras iestāšanos. Diemžēl tā saucamās zemenes, pateicoties plastmasas tuneļiem un ātrām lidmašīnām, parādās veikalos arī pārējos gadalaikos.

Līdzīgi kā pārējos mīkstos augļus, zemenes vislabāk ir baudīt tikko no dobes vai pavisam drīz kā novāktas. Un, protams, vislabākās zemenes nāk no vietējā, labi pazīstamā un uzticamā zemnieka. Tā kā zemeņu sezona ir ļoti īsa, esiet uzmanīgi! Neuzticaties sirmām māmuļām tirgū, kas mēģina pārdot jums zemenes no viņas brāļa dēla Walensas dārza netālu no Krakovas vai onkuļa Karlosa Spānijā, kā vietējās Latvijas zemenes no Bauskas.

Vai jūs zinājāt, ka ir nepieciešami septiņpadsmit fungicīdi un sešpadsmit insekticīdi, lai izaudzētu svaigu komerciālu Spānijas zemeni? Lielveikali šajā ziņā ir lielākie negoda cēlāji, jo tie iepērk tikai zemenes, kas augušas zem seguma, vienas šķirnes, viena izmēra un formas. Un tās nav zaļas no skaudības, bet zaļas novāktas transportēšanai.

"Es apšaubu, vai Dievs varētu izveidot garšīgāku ogu, bet neapšaubāmi viņam tas nav izdevies" . No šī mēs varam secināt, ka Semuels Butlers šādus cildinošus vārdus par zemeni ir teicis ilgu laiku atpakaļ pirms zemeņu audzēšanas industrializācijas, un tikai daži vairs atceras senās dienas, kad šādu "rūpnieciski" audzētu zemeņu vienkārši nebija.

Un kopš mūsu pašmāju zemenes ir sākušas nogatavoties, ir grūti nekrist kārdinājumā tās pasniegt vienkārši ar svaigi putotu lauku krējumu, tomēr daži cenšas šo unikālo garšu pārāk sarežģīt. Es gan pieturēšos pie manas bērnības Anglijā klasiskajiem ēdieniem - zemenēm ar krējumu, riekstiem un sīrupu, Knikerblokera priekiem un Ītonas jucekli. Vēlaties uzzināt, kas tie tādi, nāciet tos nobaudīt Vincenta vasaras terasē.

Un nobaudiet arī atsvaidzinošos PIMMS un Sangrijas kokteiļus, zemeņu Margaritas, Martinelli sieru ar zemenēm…. Jā zemeņu lauks…. visapkārt mums, visapkārt zied….

Restorāna VINCENTS

Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš