Vincentā joprojām ir tie paši pavāri, tie paši viesmīļi, tie paši piegādātāji zemnieki, un tās pašas telpas, kas ir jau daudzus gadus- ja būsim precīzi, tad 17. Tā ir gandrīz trešdaļa manas dzīves, bet joprojām es sevi uzskatu par jaunu, spriganu kā pavasara kazlēnu. Katru nedēļu es ar savu komandu plānojam jauno ēdienkarti, izmantojot jaunos sezonā pieejamos produktus. Vasarā izvēle ir milzīga, un šķiet, ka nekas nevar būt labāks par konkrēto pieejamo produktu, bet var gan. Šie vasaras mēneši piedāvā vienu neatkārtojamu gardumu pēc otra. Tikko kā atvadījāmies no sparģeļiem, zemeņu sezona ir pilnbriedā un sāk parādīties arī pirmie tomāti. Īsti tomāti, nevis tie oranžīgie bumbuļi, iepakoti plastmasā, kas ir pieejami lielveikalos visu cauru gadu visā pasaulē. Nē, es runāju par lieliem un pilnmiesīgiem tomātiem ar saules pielietu garšu.

Man patīk tādi tomāti, līdzīgi kāda ir mana gaume uz sievietēm. Formīgi ar koķetām bedrītēm un fascinējošu aromātu. Un tāpēc es izvēlos ķekaru tomātus. Tomātus, kas izaudzēti nevis no ģenētiski modificētām sēklām, bet īstām, kas nodotas no paaudzes paaudzē. Un tie ir nogatavojušies saulē, no kuras smēlušies siltumu un nakts vēsumu.

Bet ir vēl kāds ļoti īpašs jaunums paralēli ķekaru tomātiem, savvaļas garšaugiem un ogām: avenēm, mellenēm un ērkšķogām mūsu ēdienkartē. Restorānam ir jauna mājas lapa internetā. Tā ir bagātīgi pilna ar aktuālo informāciju, receptēm, viesu galerijām, bildēm, padomiem un, ja nesanāca noskatīties kādu no maniem raidījumiem, nebēdā, tie visi ir tur. Laika gaitā caur mājas lapu es jūs iepazīstināšu ar visiem saviem komandas biedriem, jo tikpat, cik svarīgi ir tas, ko jūs ēdat, ir svarīgi zināt, kas to pagatavojis. Vai jūs kādreiz esat satikuši McDonalds kungu vai Pringles kungu? Vai personīgi esat tikušies ar Mr.Cheetos?

Kad viesojos Telavivā, es kopā ar top-šefpavāru Eyal Shani, pagatavoju it kā vienkāršu, bet satriecoši garšīgu tomātu recepti. Kamēr viņš gatavoja, viņš man teica - kur ir tomāti, tur ir saule, kur ir saule, tur ir dzīvība, un tas galu galā vainagojās burvīgā ēdienā. Šonedēļ es jums piedāvāšu savu tomātu karpačo versiju, pasniegtu ar Planeta olīveļļas saldējumu un savvaļas timiānu.
Tas ir fantastisks...

Restorāna VINCENTS
Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš