­Ir klāt Jauns gads un arī restorāna ēdienkartē ir jaunumi. Viens no tiem - Lauka balodis sāls mīklas kažokā ar kartupeļu galeti un zosu aknām (Francija) un šis ēdiens tiek servēts pie galda. Ir divas baložu sugas – diemžēl latviski izklausās un rakstās vienādi.  Ēdami ir lauku baloži kaut arī tie dzīvo mežā. Man pašam dārzā Baltezerā mīt viens pārītis. Meža baložus nevar sajaukt ar parazītiem, kas klaiņo mūsu ielās un ir pielīdzināmi  lidojošām žurkām. Squab - vārds nāk no Skandināvijas un nozīmē jauns balodis. Mūsdienās baložus audzē, jo tiem ir garda, delikāta garša. Tradīcijas nāk jau no seniem laikiem kad tie tika audzēti Ēģiptē un Romā. Baložus baroja ar pienu, līdzīgi kā slavenās Breses vistas. Viduslaikos populāras bija baložu medības, īpaši  Spānijā, jo tie bija pieejami visiem, labs proteīna, vitamīnu un minerālvielu avots. Baloža gaļa ir liesa, to ir ieteicams ietīt bekonā, kas piedos treknumiņu un aizsargās maigo gaļu no izžūšanas. Neskatoties uz baložu delikateses statusu un to, ka to pasniegšanu ir iecienījuši daudzi ar Mišelin zvaigznēm apbalvoti šefpavāri, daudziem atmiņā ir palicis kara laiks kad baložus­ ēda lai izdzīvotu un mūsu ēdienkartē daudz labprātāk iejutušās ir fabrikas vistas. Ja runājam par vīna saderību, balodim ir ļoti līdzīga gaļa kā irbei, tikai nedaudz tumšāka un izteiktāka garšā un sader kopā ar Shiraz vīnu no Barossas vai Čīles Apalta. Ja esat baltvīna cienītājs, balodi iesakām baudīt ar ozolkokā izturētu Chardonnay, vai arī beidzot ir pienācis laiks no pagraba izcelt Austrālijas Hunter Valley ozolkokā noturēto Semillion. Kā balodis tiek pagatavots pasniegšanai restorānā Vincents skaties šeit. /lv/aktualitates/video/?videoplayer_id=118